• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • Борис Райков: "Литвин прихильник здорового глузду і стабільності в Україні"
    Опубликовано: 2006-01-12 14:49:00

    «Я ніколи не вважав Литвина прихильником тієї чи іншої сили, хоча йому це дуже часто приписували, говорячи, що він прибічник Кучми, потім нинішніх проурядових сил. Литвин прихильник здорового глузду і стабільності в Україні. Заради цього він блокуватиметься з усіма, хто готовий забезпечувати в державі стабільність.

    Я не хочу говорити, що Володимир Михайлович став, наприклад, прихильником Юлії Тимошенко, яка домагалася відставки уряду Єханурова. Виникла ситуація пов’язана з газовим питанням. Об’єдналися всі здорові сили, які вважали, що ця проблема вирішувалася урядом недостатньо кваліфіковано. Тому й було ухвалене рішення про відставку»

    - Борисе Сергійовичу, як Ви єте, чи не призведе відставка уряду до розбалансування внутрішньополітичної ситуації і гострої кризи у державі?

    - Внутрішньополітична ситуація не розбалансується, адже уряд продовжує виконувати свої обов’язки. Цьому уряду довелося розчищати те, що було до нього. Зокрема, причиною відставки стали газові перемовини з Росією і погіршення відносин із нею. Позитив у тому, що угода була підписана, і ми сьогодні з газом.

    Але не зрозуміло, чому стара угода денонсована. Чому ми відмовилися купувати російський газ по 50$, і отримуватимемо протягом першого кварталу цього року по 230$, як цього і домагалася російська сторона? Втрати від цього лише за перший квартал цього року складають близько 700 млн $. Тому в принципі питання забезпечення енергоносіїв в Україну потрібно вирішувати з декількох джерел. Про це говорилося впродовж багатьох років, але не робилося. Слід також зазначити, що «Нафтогаз» повинен передусім займатися забезпеченням газом комунальних підприємств і населення, а також вирішувати питання власного видобутку.

    Ці питаннями він має вирішувати для того, щоб ціна на газ для населення не збільшилася. А питаннями поставки газу для промислових підприємств раціонально довірити самим підприємствам, так як уже колись було. Тоді була конція, був відсутній газовий монополіст, і ціни були прийнятними. Тому система поставки газу в Україну має бути переглянута докорінно.

    - Виконавча влада наполягає на неконституційності дій ВРУ, остання, навпаки, доводить законність свого рішення. Розсудити немає кому, бо Конституційний Суд з вини парламенту не діє. Чи збирається парламент найближчим часом вирішити питання щодо власної квоти у Конституційному Суді?

    - Під час минулих голосувань за суддів Конституційного Суду наша фракція була готова брати участь у тих виборах. На жаль, проурядові фракції здебільшого не голосували. Тому вирішувати питання із Конституційним Судом, звичайно, потрібно, однак, я перекй, що відставка Кабміну відбулася у рамках Конституції.

    - У зв’язку зі вступом у дію конституційної реформи і незадоволенням веденням газових переговорів урядом, чи не варто парламенту ці переговори взяти у свої руки?

    - Протягом останнього року парламент засвідчує, що він уміє брати на себе відповідальність. Зймо події кінця 2004 року. Якби не парламент і не особиста позиція спікера, не відомо, у якій державі ми б зараз жили. Це перше. Далі, парламент підтримав призначення прем’єром Тимошенко. Президент відправив той уряд у відставку у вересні 2005 року. Парламент пішов назустріч Президенту і проголосував за уряд Єханурова. Основний тягар роботи за прийняття бюджету 2006 року ліг також на парламент. І завдяки цьому видаткова частина бюджету значно виросла порівняно із проектом уряду. Сьогодні, коли в дію вступила конституційна реформа, парламент своїми діями по відставці уряду засвідчив, що він готовий брати на себе відповідальність і відповідати за свою роботу.

    - Усе ж, чи потрібно денонсувати щойно прийняту газову угоду, за яку поплатився уряд?

    - Час іде. Свого часу угода була підписана на декілька років. Позиція Росії змінилася. Однак з партнерами потрібно домовлятися. Адже переговори тягнулися з квітня і до сьогодні. Вважаю, що рівень переговірників із українського боку не зовсім відповідав тим завданням, які необхідно було розв’язувати. Як результат, відносини з Росією у газових питаннях були доведені до конфлікту, який згодом усе-таки був вирішений. Вважаю, що у разі правильного проведення переговорів, Україна могла заключити газову угоду з більшою для себе вигодою.

    - І все ж угода, підписана урядом, буде діяти, чи ви збираєтесь її денонсувати?

    - Вважаю, що угода повинна діяти. Втім, переговори з Росією потрібно продовжувати. Адже невідомо, що буде з ціною на газ через півроку. Потрібно вести переговори і з Казахстаном, і з Туркменістаном, з тими, хто має газ. Ми повинні розуміти, що Україна потребує набагато більше газу, ніж має. Цей газ потрібен і для населення, і для бізнесу. Повертаючись до сказаного, хочу заявити, що «Нафтогаз» повинен займатися постачанням газу для населення, а комерційні структури мають домовлятися самостійно. Їм потрібно дати таку можливість. Але для цього потрібна добра воля як українського, так і російського державного керівництва.

    - До відставки уряду Литвин вважався союзником проурядових сил. Рішення Народного блоку Литвина підтримати відставку уряду свідчить, що ви приєдналися до опозиційних сил?

    - Я ніколи не вважав Литвина прихильником тієї чи іншої сили, хоча йому це дуже часто приписували, говорячи, що він прибічник Кучми, потім проурядових сил. Литвин прихильник здорового глузду і стабільності в Україні. Заради цього він блокуватиметься з усіма, хто готовий цю стабільність в державі забезпечувати. Не хочу сказати, що Литвин став, наприклад, прихильником Юлії Тимошенко, яка домагалася відставки уряду Єханурова. Виникла ситуація пов’язана з газовим питанням. Об’єдналися всі здорові сили, які вважали, що ця проблема вирішувалася урядом недостатньо кваліфіковано. Тому й було прийняте рішення про відставку. Як буде далі, покаже життя.

    - А як буде далі? Говорили, що реформа вступить у дію у березні. Однак парламент заявив, що вона уже діє.

    - Це не парламент так заявив, а закон визначив, що зміни до Конституції набрали чинності з 1 січня 2006 року. Парламент уже почав жити за новою Конституцією. У тому числі ухваливши рішення про відставку уряду.

    "Депутат"

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.