• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • Державне регулювання ринку праці: сучасні технології та напрями їх розвитку
    Опубликовано: 2006-01-12 15:30:00

    22 ня 2005 року за сприянням Міністерства праці та соціальної політики України Інститут підготовки кадрів державної служби зайнятості спільно з міжнародним науково-практичним журналом ”Економіка та держава” провів Міжнародну науково-практичну конференцію ”Державне регулювання ринку праці: сучасні технології та напрями їх розвитку”, присвячену 15-річчю державної служби зайнятості України.

    З вступним словом до учасників конференції звернувся ректор Інституту підготовки кадрів державної служби зайнятості України Ю.М. Маршавін, який наголосив, що державна служба зайнятості відіграє значну роль в суспільстві на сучасному етапі розвитку ринку праці щодо надання соціальних послуг найбільш незахищеним верствам населення. Тому обговорення науково-практичних проблем державного регулювання ринку праці, є одним із актуальних завдань вчених і практиків, а також ефективним джерелом їх творчої співпраці.

    У своїх доповідях та виступах учасники конференції проаналізували низку проблем, які охоплюють такі напрями:

    1. Державне регулювання ринку праці як соціального феномену: теоретико-методологічні та онтологічні основи дослідження.

    2. Взаємодія державної політики зайнятості та ринку праці: умови надбання ознак технології державного регулювання.

    3. Особливості державного регулювання ринку праці в умовах переводу економіки на модель інноваційного розвитку.

    4. Сучасні технології надання державних соціальних послуг суб’єктам українського ринку праці.

    5. Технологічні засоби стимулювання активності клієнтів державної служби зайнятості.

    6. Зростання якості національної робочої сили та її контоспроможності на регіональних ринках праці.

    7. Формування ефективності системи мотивації населення до зайнятості, зростання економічної активності.

    8. Фінансово-вартісні та організаційно-інституційні засоби сприяння зайнятості населення й соціального захисту безробітних.

    Теоретико-методологічні засади стратегії розвитку робочих місць в системі державного регулювання ринку праці знайшли відображення у доповіді доктора економічних наук, професора С.І. Бандура. Дана стратегія, концептуальна схема розробки якої представлена в доповіді і має шість складових, передбачає конкретні заходи, що дозволяють як мінімум утримати безробіття на природному рівні.

    Доктор економічних наук, професор І.Л. Петрова на основі аналізу актуальних проблем безробіття на сучасному етапі соціально-економічних перетворень в Україні, зробила висновки, що реальною противагою безробіттю може бути тільки система стабільної продуктивної зайнятості. Разом з тим вона підкреслила, що в структурі зайнятості останнім часом формуються негативні тенденції:

    · скорочується питома вага населення працездатного віку, зокрема осіб 30–44 років;

    · збільшення питомої ваги самозайнятих супроводжується скороченням питомої ваги найманих робітників і роботодавців;

    · складається нераціональна структура зайнятості за видами діяльності;

    · високу питому частку у складі безробітних займає тривале безробіття;

    · відносне скорочення безробіття в 2003–2005рр. відбулося за рахунок міського населення. Що ж до сільського населення, то рівень безробіття зростає. Коефіцієнт навантаження на одне вільне робоче місце в сільському господарстві дорівнює 12 чоловік на одну вакансію;

    · у демографічному аспекті найбільш гострою є молодіжне безробіття, причому його рівень серед молоді у віці 15-24 роки становить 15,7 %;

    · досить суперечлива регіональна структура безробіття. Коефіцієнт регіональних диференціацій безробіття у 2004 році становив 1,7, причому в деяких областях відбулося його збільшення (Чернівецькій, Вінницькій, Рівненській, Закарпатській та ін);

    · специфічною формою безробіття є сімейне, за умов якого в родині немає жодного працюючого а сім’ї.

    Упродовж роботи конференції велику увагу викликали також виступи наступних фахівців:

    доктора економічних наук професора Т.А. Заєць(Рада по вивченню продуктивних сил України НАН України); доктора економічних наук, професора В.Г. Федоренко (ІПК ДСЗУ); кандидата економічних наук, професора В.М. Петюха, доктора економічних наук професора В.А. Савченко (Київський національний економічний університет); кандидата технічних наук, професора Л.К. Яцишиної, кандидата технічних наук, доцента О.І. Лабурцевої (Київський національний університет технологій та дизайну) та багатьох інших.

    При викладенні конкретних положень автори доповідей та виступів вносили свої пропозиції щодо вдосконалення системи державного регулювання ринку праці, технологій роботи державної служби зайнятості, а також механізмів підготовки та прийняття відповідних державно-управлінських рішень щодо ринку праці, створення робочих місць, подолання диспропорцій в підготовці кадрів для вітчизняної економіки.

    Доповіді учасників конференції будуть опубліковані в окремому виданні. Кращі доповіді будуть надруковані в Бюлетені ІПК ДСЗУ та представлені до уваги шановних відвідувачів на нашому порталі.

    Державна служба зайнятості

     

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.