• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • Андрій Федур: «Із цією справою можна буде робити все, що завгодно!»
    Опубликовано: 2006-01-12 12:23:00

    Справа Георгія Ґонґадзе, безперечно, найрезонансніша за всю історію незалежної України. Проте розслідування вбивства журналіста-героя, яке тривало аж п'ять років, закінчилося зовсім не так, як того хотілося б.

    Цього тижня відбулося перше судове засідання, але на лаві підсудних лише виконавці вбивства. Та й сам судовий процес уже встиг стати скандальним і лише розчарував. Про деталі першого засідання та справу загалом із "Поступом" говорив адвокат Лесі Ґонґадзе Андрій Федур.

    - Як Ви можете оцінити перше засідання суду у справі і чому, на Вашу думку, на лаві підсудних сьогодні тільки виконавці?

    -- Те, що на лаві підсудних лише виконавці злочину, я пов'язую з неефективним розслідуванням. Позиція Лесі Ґонґадзе і моя як її адвоката є чіткою -- ми вважатимемо цю справу завершеною тільки тоді, коли буде повне й об'єктивне розслідування, і коли до кримінальної відповідальності притягнуть усіх осіб, причетних до злочину, зокрема організаторів та замовників.

    Крім того, у нас є претензії щодо обвинувачення, висунутого особам, які зараз перебувають на лаві підсудних. Мене дуже дивує, чому їх не обвинувачують у вбивстві на замовлення, у вбивстві журналіста в зв'язку з його професійною діяльністю?

    - А те, що до зали суду не могли потрапити журналісти, про що може свідчити?

    -- Це ще одна спроба провести цей процес тишком-нишком, кулуарно. Але те, як відбуватиметься цей процес, я хочу наголосити, повністю залежить від журналістів. Якщо журналісти ігноруватимуть його, висвітлюватимуть пасивно, тоді процес справді проведуть "втихаря", формально, і нам, можливо, колись щось повідомлять. Коли ж журналісти займатимуть активну позицію, тоді ситуація буде іншою.

    - Як, на Вашу думку, чи не викликає підозри таке різке погіршення здоров'я одного з підсудних безпосередньо в залі суду, чи не було це симуляцією?

    - Я не можу зараз давати оцінку щодо цього, бо не маю інформації про реальний стан здоров'я цієї людини. Думки з цього приводу, безперечно, можуть бути різними, особливо якщо звернути увагу на те, коли це сталося -- коли підсудного взагалі не було в залі суду.

    Багато хто з журналістів подавав, що йому стало погано в залі суду, але це не так. І ніхто "швидкої" йому не викликав, коли він був у залі суду. Я жодним чином не хочу зараз спекулювати на здоров'ї людини, я лише кажу, що тут можуть виникати питання. Проте в мене немає жодної інформації, що це була симуляція.

    - Якщо ж вважати деякі події й обставини спробою затягнути процес, то для чого це робиться?

    - Я дуже незадоволений тим, як відбувався процес у понеділок. Я сподівався, що ми будемо ефективно працювати, але, на жаль, втратили цілий день. А тепер ще й перерва до 23 січня.

    Я маю підозри, що та ситуація, яка склалася під час судового засідання, була спричинена тим, що процес не вдалося провести кулуарно, закрито. Журналісти прорвались до зали суду, і вони, безперечно, могли стати очевидцями того, що там відбувається, і все це висвітлити. А це комусь могло не сподобатись.

    - Щодо Вашої ініціативи відведення судді Григор'євої, то чи не пов'язано це зі спробою проведення засідання, як Ви висловились, кулуарно? І чим Ви мотивували відвід?

    - Я справді ініціював відвід судді, бо у мене виникли сумніви щодо її об'єктивності й неупередженості. Відвід був пов'язаний з тим, що суддя під час попереднього розгляду справи порушила закон, зокрема не розглянула мою скаргу на дії заступника генпрокурора.

    Я хочу наголосити -- не тому, що вона не ухвалила рішення на мою користь, а тому, що вона взагалі не розглянула скаргу і позбавила мене права оскаржити її дії.

    - А під час понеділкового засідання були якісь дії судді, які Ви могли б означити як необ'єктивні чи заангажовані?

    - Таких дій не було. Взагалі жодних дій не було! У понеділок, фактично, не відбулося судового засідання. Ми зробили лише єдине -- встановили анкетні дані підсудних.

    - Після цього засідання суду уповноважена Ради Європи у справі Ґонґадзе Сабіне Лойтгойссер-Шпаренбергер висловила побоювання, що справу можуть взагалі закрити. Ви поділяєте її думку?

    - Так, я поділяю ці побоювання і схиляюся до думки, що цю справу хочуть звести "на ніц", щоб таким чином досягти головного -- уникнення відповідальності справжніх організаторів і замовників цього вбивства.

    Все залежить тільки від того, як відбуватиметься цей суд. Якщо не буде контролю громадськості за цим процесом, а це можливо тільки через роботу журналістів, тоді з цією справою можна буде робити все, що завгодно! Тому для нас є принциповим, щоб цей судовий процес був відкритим.

    "Поступ"

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.