• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • В Брюсселі відбулося позачергове засідання Делегації ЄП
    Опубликовано: 2006-01-12 12:19:00

    11 січня ц.р. в Брюсселі відбулося позачергове засідання Делегації Європейського Парламенту по зв’язках з Україною, метою якого було обговорення наслідків “газової кризи” між Україною та Росією.

    Під час дискусії депутати ЄП піддали критиці використання Росією “газової зброї” у стосунках з іншими кранами, беручи до уваги її монопольну позицію щодо газопостачання до певних країн – ів та країн – сусідів ЄС. З боку парламентарів було відзначено незрозумілість формування російською стороною т.зв. “ринкових цін” на газ, зокрема у 230 дол. США для України, 160 дол. США для Молдови та 46 дол. США для Білорусії. Представники Європарламенту наголосили на необхідності недопущення політичного шантажу, що було продемонстровано з боку Росії протягом “газової суперечки” з Україною. Крім того, депутати підняли питання щодо необхідності знаходження фінансових інструментів допомоги Україні у впровадженні енергозберігаючих технологій, зокрема через фінансові інституції ЄС.

    Учасники дискусії закликали до необхідності диверсифікації країнами джерел та шляхів газопостачання до Європи, а також перегляду загальної політики газовикористання.

    Перед депутатами висту також Посол України, глава Представництва України при ЄС Роман Шпек. Під час доповіді український дипломат відзначив, що Україна продемонструвала дотримання цивілізованого шляху розв’язання газового конфлікту, спираючись на існуючу на сьогоднішній день юридичну базу між Україною та Російською Федерацією в газовій сфері При цьому, за словами Р.Шпека, Україна чітко виконала свої зобов’язання щодо забезпечення необхідного транзиту російського газу в ЄС, а також надала підтримку Молдові шляхом транспортування власного газу.

    Посол України відзначив, що в результаті “газової кризи” Україна довела свою готовність бути відповідальним та надійним партнером, який поводить себе у відповідності з цивілізованими нормами та у чіткому дотриманні взятих зобов’язань.

    “Ми всі маємо зробити висновок, що диверсифікація шляхів газопостачання об’єднує нас у нашій спільні меті – знизити залежність від одного постачальника та непередбачуваної поведінки Росії. Для цього у нас є інструмент – Меморандум про взаєморозуміння між Україною та ЄС щодо співробітництва в енергетичній сфері”, який було підписано 1 ня 2005 р., - заявив Представник України при ЄС.

    При цьому, за думкою дипломата, найбільш важливий політичний урок “газової кризи” для ЄС полягає у необхідності покласти край так званому “періоду роздумів” щодо євроінтеграційних перспектив України. “Чим скоріше це відбудеться – тим краще”, - зазначив Р.Шпек.

    Прес-служба МЗС

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.