• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • Українські вчені розробили унікальний метод лікування косоокості
    Опубликовано: 2012-02-22 16:21:37

    Президія НАМН України  на своєму засіданні 10.02.2012 року заслухала доповідь директора  Інституту проблем реєстрації інформації НАН України  члена-кореспондента НАН України В.В.Петрова та члена-кореспондента  НАН та НАМН України  М.М.Сергієнка „Високі оптичні технології в діагностиці та лікуванні косоокості”, відзначила високу ефективність застосування мікропризмових технологій при діагностиці і лікуванні косоокості, необхідність надання  державної підтримки для широкого їх впровадження  в медичну практику.

    Захворювання органу зору посідають четверте місце у структурі поширеності та захворюваності населення України. Найбільша захворюваність очей спостерігається серед дитячого населення, на другому місці - захворюваність підлітків (15 -17років), на третьому дорослого населення.

    Поміж очних захворювань проблема косоокості має велике соціальне значення. Косоокість є складною патологія окорухового апарату і складає значну питому вагу в структурі захворювань органу зору. Косоокість вражає 1,5-2% людей і призводить не тільки до косметичного, але й тяжкого функціонального дефекту зору. За статистичними даними в Україні біля 200 тисяч дітей страждають косоокістю.

    Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ)  визначила запобігання  та лікування сліпоти та порушень зору у дітей як  пріоритетну  сферу роботи  в усьому світі, що є частиною зусиль по усуненню сліпоти, яка може бути попереджена. Вроджена або набута косоокість, яка вчасно не діагностувалася та не лікувалася в дитинстві, може призводити  до втрати зорових функцій ока, яке потенційно могло б бачити.

    В Україні для вирішення зазначеного питання  за медико-технічними вимогами провідних фахівців – офтальмологів  України Центру мікрохірургії ока (м. Київ), Інституту очних хвороб та тканинної  терапії ім. В.П. Філатова  (м. Одеса) Інститутом проблем реєстрації інформації (ІПРІ) НАН України  створена технологія та прецизійне обладнання для промислового виробництва  діагностичного набору мікропризмових компенсаторів  косоокості  КК-42, який складається із 42 мікропризм  Френеля. Розробка знайшла широку підтримку  не тільки в Україні, а й у Росії і Туреччині, зважаючи на те, що забезпечує  діагностування косоокості  в широкому діапазоні  з великою точністю і достовірністю, не має  аналогів у світі, захищена  вітчизняними патентами, пройшла всі види  клінічних  та медико-біологічних випробувань і отримала дозвіл на застосування в медичній практиці (свідоцтво про державну реєстрацію № 8891/2010).

    Сергій Риков, головний позаштатний офтальмолог МОЗ України, повідомив, що в Україні в даний час 200 тис. дітей, що страждають косоокістю. Щорічно з приводу цього захворювання проводиться 12 тис. операцій, хоча не так давно їх проводилося до 15 тис., і кількість оперативних втручань вдалося зменшити саме завдяки застосуванню призматичних лінз. Крім того, застосування лінз дозволило обмежувати оперативне лікування одноразовим втручанням, тоді як раніше воно проводилося в 2 і 3 етапи. Завдяки високій якості призм, виготовлених Інститутом, вдалося досягти відновлення 100% бінокулярного зору в призмових окулярах - це унікальний показник у світовій практиці.

    Слід підкреслити, що всі члени Президії НАМН України оцінили представлену роботу як блискучий зразок наукового співробітництва структурних підрозділів різних відомств, а також наукової роботи, результати якої були успішно впроваджені в практику і вже встигли продемонструвати свою ефективність.

    Підводячи підсумок обговоренню цього питання, Андрій Сердюк, академік, президент НАМН України, зазначив, що на початку необхідно чітко обгрунтувати актуальність проблеми, вказати точну кількість страждаючих косоокістю дітей і дорослих, провести спільний аналіз щодо того, скільки людей потребують лікування запропонованими методами, залучити до цієї роботи МОЗ України, створити робочі групи, які будуть постійно займатися цим питанням, на базі Інституту очних хвороб і клітинної терапії ім. В.П. Філатова НАМН Україні, Центру мікрохірургії ока і всіх кафедр офтальмології, розробити проект державної програми з лікування косоокості, визначити її фінансову складову, за умови, що окуляри коштують від 300 до 600 грн. в залежності від складності первинної лінзи. Після цього звертатися до Уряду з пропозицією про включення окремим завданням  до Загальнодержавної програми „Здоров’я 2020; український вимір” пункту  „Організація ефективного лікування дітей  з косоокістю з використанням вітчизняного  високотехнологічного обладнання” та передбачити закупівлю обладнання „Наборів компенсаторів  косоокості призмових  КК-42” за кошти державного бюджету  з розразунку 1 набір на 1 офтальмологічний кабінет.

     

    ПРЕС-СЛУЖБА НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ МЕДИЧНИХ  НАУК УКРАЇНИ

     

    E-NEWS.COM.UA

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.