• Главная
  • ЛЕНТА НОВОСТЕЙ
  • АРХИВ НОВОСТЕЙ
  • Политическая жизнь Армении
  • Украинско-армянские отношения
  • Культура и искусство Армении
  • RSS feed
  • Резонансное ДТП на Позняках в Киеве: у свидетелей «амнезия»
    Опубликовано: 2013-09-20 07:03:00
    Чергове засідання суду у справі про ДТП на Позняках, в якому загинув 18-річний студент Андрій Юзюк, припало на п’ятницю, 13-те. Гучна справа не сходить з вуст вже кілька місяців.  В ніч з 25 на 26 травня автівка збила на тротуарі молодого хлопця. Підозрюють, що за кермом машини був п’яний помічник судді Борис Кириченко. Пізніше винуватцем аварії намагалися зробити Ігоря Литвина, знайомого Кириченка, - вони начебто разом пили увечері перед ДТП.
     
    На останньому засіданні суд заслухав свідчення відразу двох важливих свідків – колишнього друга підсудного і охоронця, який також потрапив під колеса автомобіля п’яного водія тієї ночі. Про які подробиці травневої драми розповіли свідки Олександр Мандрус і Олексій Федоров, пише "Обозреватель. Кияни".
     
    Крім загиблого студента КІМО Андрія Юзюка тієї ночі в кривавому ДТП була ще одна жертва – охоронець Олександр Мандрус. Чоловік став не лише свідком самого моменту зіткнення, але й потрапив під колеса автомобіля, яким керував Борис Кириченко. Автомобіль помічника судді, збивши Юзюка на повній швидкості в’їхав у будку охорони, де перебував Мандрус. Постраждалого охоронця суд викликав свідчити першим.
     
    За словами свідка, тієї ночі після 23.00 він зайшов до будки охорони переодягнутися, щоб іти на іншу роботу. Вирішив випити чаю. Налив у чашку води, щоб сполоснути, відкрив двері, щоб вихлюпнути її надвір. І став свідком вбивства.
     
    "Побачив, що просто на мене летить сірий автомобіль. Він збив хлопця, який йшов по тротуару, зніс метровий металевий паркан, що огорожував нашу будку, і врізався в неї", - пригадує свідок.
     
    Ні марку машини, ні водія, за словами Мандруса, він не розгледів, бо все відбулося надто швидко, "за секунду". Не зміг він і назвати приблизну швидкість, з якою рухався автомобіль-"вбивця".
     
    "Не можу сказати. Думаю лише, що на швидкості 30-40 км неможливо перескочити 30-сантиметровий бордюр тротуару і знести металевий паркан", - припустив Мандрус.
     
    Однак прокурор Давидян, що підтримував на засіданні обвинувачення, нагадав свідкові, що під час досудового слідства він стверджував, що швидкість автомобіля була не менше 100 км/год.
     
     Скільки коштує "амнезія"?
     
    Після зіткнення, розповідає Мандрус, він втратив свідомість. Коли оговтався, навкруги вже було багато людей. Однак пригадати бодай щось з того, що відбувалося після того, як прийшов до тями, Мандрус не може.
     
    "У мене був больовий шок", - пояснив він судді.
     
    Постраждалого охоронця забрала "швидка". Лікарі діагностували перелом ключиці і численні забої. Однак від госпіталізації Мандрус відмовився.
    "Я закривавлений пролежав 40 хвилин під крапельницею, і до мене ніхто не підійшов. Уваги до себе я домігся, тільки коли сам з крапельницею дійшов до лікаря. Мабуть, це і вплинуло на моє рішення відмовитися від госпіталізації", - пояснив він.
     
    Свідок заявив, що постраждалим себе не вважає і до підсудного не має жодних претензій. Саме Кириченко, який нині твердить, що за кермом тієї ночі був не він, а його приятель Ігор Литвин, оплатив лікування постраждалого Мандруса. Дивну, враховуючи твердження Кириченка про власну невинність, благодійність скріпили розпискою. В присутності адвоката Кириченка і його тестя Мандрус написав письмову відмову від будь-яких претензій до підсудного. Щоправда, сума, в яку Кириченкові обійшлася "лояльність" Мандруса, так і лишилася таємницею: за словами свідка, він лікувався у лікарів "зі сторони" і не зберіг жодних документів, які би свідчили про обсяги витрачених на лікування коштів.
     
    "Ви знаєте, я би Кириченкові подякував за те, що лишив мене живим. Це, звісно, страшна трагедія. Але коли я дивлюся на підсудного – мені не віриться, що ця людина може бути вбивцею", - поділився думками з "Обозревателем" вже після засідання Мандрус.
     
    Справжнью кульмінацією п’ятничного судового засідання став допит колишнього друга підсудного - Олексія Федорова. 25-річний юнак не був безпосереднім свідком трагічних подій, що розгорнулися в ніч з 25 на 26 травня. Давати свідчення він вирішив, коли зрозумів, що захист Кириченка вирішив перекласти провину з підсудного на іншу людину – спільного друга Кириченка і Федорова - Ігоря Литвина.
     
    Того, що саме скаже Федоров у суді, чекали всі. Він стверджував, що на нього чиниться шалений тиск з метою не дати йому розповісти свою версію подій. Тож ніхто б не здивувався, якби Федоров у залі суду змінив свої свідчення.
     
    Після складання присяги Федоров розповів, що товаришував з Кириченком кілька років. Той познайомив його з іншим фігурантом цієї справи, Ігорем Литвином, з яким Федоров до трагедії навіть кілька тижнів разом знімав квартиру. В суботу 25 травня, за словами Федорова, Кириченко приїхав в гості до Литвина. Товариші посиділи на кухні, попили пива. Потім Кириченко, на прохання Федорова, відвіз його на маршрутку: юнак разом зі своєю дівчиною їхали на вихідні у місто Славутич.
    Про трагедію Олексій дізнався в неділю зранку: йому подзвонив Литвин. Сусід по квартирі розповів, що про ДТП йому телефоном повідомила дружина Кириченка, однак подробиці повідомляти відмовилась. Тому Литвин попросив Федорова спробувати довідатися, що ж трапилося. Федоров кілька разів намагався додзвонитися на телефон Кириченка. Зрештою відповіла його дружина Дарина. Сказала: "Скоро ви про все довідаєтеся".
    "Кириченко допоміг Четвертакову влаштуватися на роботу і той мав "виставлятися". Купили літр "Бєхєровки". Пішли в шашличну. Там випили цю "Бєхєровку", ще пили горілку".
     
     "До того моменту про ДТП вже багато писали в Інтернеті – звідти я дізнався, що трапилося. Подзвонив Ігорю. А в понеділок ми з Литвином зустрілися. Він розповів, що тієї ночі він з Кириченком і Четвертаковим вирішили "посидіти". Кириченко допоміг Четвертакову влаштуватися на роботу і той мав "виставлятися". Купили літр "Бєхєровки". Пішли в шашличну. Там випили цю "Бєхєровку", ще пили горілку", - переказує Федоров розповідь Литвина.
     
    В ході посиденьок друзі познайомилися з двома дівчатами. Коли ж добряче випили – Кириченко запропонував поїхати до нічного клубу. Литвин, за словами Федорова, відмовляв товариша сідати за кермо. Далі Литвин попрощався з Кириченком і Четвертаковим, попросивши останнього провести Бориса додому.
    "Ігор розповідав, що Кириченко того вечора був дуже п’яний, поводився неадекватно. Була навіть бійка на зупинці з якимось юнаком. Тому Литвин пішов додому, а дорогою ще подзвонив сестрі, поскаржився на Бориса", - розповідає Федоров.
     
    Від пошуку справедливості – до "моя хата з краю"
     
    Зустрічався свідок і з самим Кириченком – наступного дня після того, як того випустили з СІЗО.
     
    "Тоді Борис казав, що нічого не пам’ятає: ні як за кермом сидів, ні як в ДТП потрапив. Пам’ятає лиш, як вже сидів в машині ДАІ. Переживав дуже. Казав, що шукає справедливості. А згодом я помітив, що справедливість його не так вже й цікавить. Він почав казати, що за кермом був не він, а хтось інший", - пригадує Федоров.
    Федоров розповів також, що Кириченко, дізнавшись, що Литвин має давати покази слідчому, особисто просив Федорова переконати Литвина не згадувати про його наміри їхати до нічного клубу. І ці свідчення так і лишились би таємницею, якби Кириченко не вирішив зробити з Литвина "цапа-відбувайла".
    "Я не знаю, хто сидів тієї ночі за кермом, мене там не було. Я тільки знаю, що через день після аварії, коли я зустічався з Ігорем, на ньому не було ні синців, ні царапин. А от коли зустрічався з Кириченком, у нього були порізані руки. Це ж про щось свідчить?"
     
     "Мої моральні принципи не дозволили мені мовчати, коли я почув, що Четвертаков дає неправдиві свідчення. Я ще тоді казав Литвину – дивися, бо, здається, тебе хочуть зробити винним. Я не знаю, хто сидів тієї ночі за кермом, мене там не було. Я тільки знаю, що через день після аварії, коли я зустічався з Ігорем, на ньому не було ні синців, ні царапин. А от коли зустрічався з Кириченком, у нього були порізані руки. Це ж про щось свідчить?" - ділиться міркуваннями Федоров.
     
    На засідання, що відбулося в п’ятницю, суд знову викликав інших свідків – людей, які були безпосередньо на місці аварії і могли би засвідчити, що саме Кириченко був тієї ночі за кермом. Але ці свідки втетє проігнорували виклик до суду. Тож прокурор пообіцяв власноруч вручити повістки цим свідкам і забезпечити їх появу на наступному судовому засіданні. Враховуючи цю обіцянку, суддя назвав дати наступних 4 судових засідань. Слухати свідків у справі про ДТП на Позняках у Дарницькому районному суді будуть 30 вересня о 16.00, 3 жовтня о 10.30, 8 жовтня о 10.00 та 11 жовтня о 10.00. Тож якими обгрунтованими не здавалися побоювання, що Кириченко, використовуючи власні зв’язки у судовій системі, спробує втекти від відповідальності, суддю вже точно не можна звинуватити у затягуванні справи.
     
    Источник
    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с ArmEmbassy.com.ua активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Армянские новости в Украине ArmEmbassy.com.ua" обязательна.

    САМОЕ ЧИТАЕМОЕ

    30 окт, 22:04

    25 сен, 21:14

    04 сен, 18:29

    01 сен, 18:33

    24 авг, 10:35

    22 авг, 18:33

    Армянские новости в Украине
    Электронная почта проекта: info@armembassy.com.ua

    Официальный сайт Посольства Армении в Украине находится по другому адресу
    bigmir)net TOP 100

    Яндекс цитирования
    Яндекс.Метрика
    © Армянские новости в Украине. Все права защищены.
    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на ArmEmbassy.com.ua обязательна. Мнение редакции может не совпадать с мнением автора.